Wat je moet weten over een verzekering recreatiewoning?

Voor heel wat mensen geldt dat ze het fantastisch vinden om over één of meerdere passieve inkomstenstromen te kunnen beschikken. Eén van de interessantste manieren om een dergelijke inkomstenstroom te realiseren is natuurlijk het kopen en verhuren van vastgoed. Het komt in de praktijk dan ook zeer vaak voor dat mensen er op een zeker moment voor kiezen om bijvoorbeeld een recreatiewoning te kopen. Het verhuren van een dergelijke woning is een mooie mogelijkheid om wat extra inkomsten te verzamelen. Uiteraard zijn er echter ook bepaalde kosten waar je rekening mee zal willen houden. Dit geldt onder meer voor het afsluiten van een zogenaamde verzekering recreatiewoning. Alles wat je hierover moet weten ontdek je hier!

Waarom dien je een verzekering recreatiewoning af te sluiten?

Voor de woning waar we zelf in wonen geldt dat we er doorgaans altijd voor kiezen om deze zo optimaal mogelijk te laten verzekeren. Dit betekent in eerste instantie dat we ervoor kiezen om ze te voorzien van een opstalverzekering. Met deze verzekering is de mogelijke schade die kan ontstaan aan de constructie van de woning gedekt. Dat is echter niet alles. Daarnaast kiezen mensen er in het merendeel van de gevallen eveneens voor om een zogenaamde inboedelverzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt mogelijke schade of eventueel verlies aan de inboedel. Wanneer je, je vaste woning zo goed verzekerd, waarom zou je er dan niet voor kiezen om ook een verzekering recreatiewoning af te sluiten? Ook  hiermee kunnen veel schadegevallen worden gedekt.

Hoe worden de kosten voor een verzekering recreatiewoning berekend?

Het is vanzelfsprekend dat hiervoor een verzekering recreatiewoning een bepaalde premie dient te worden betaald. Voor iedereen die overweegt om een dergelijke verzekering af te sluiten geldt dat de vraag wordt gesteld hoe hoog (of hoe laag) deze premie nu ongeveer zal zijn gelegen. In de praktijk valt dit niet zomaar aan te geven. Dat is namelijk afhankelijk van diverse factoren zoals:

  • Het soort woning waarvan sprake is; 
  • De bouwaard van de recreatiewoning; 
  • De waarde waarover ze beschikt; 
  • Welke waarde de bijgebouwen vertegenwoordigen; 
  • Over welke waarde de inboedel beschikt; 
  • Of er sprake is van verhuur of niet;

Veel mensen gaan ervan uit dat een verzekering recreatiewoning eigenlijk gewoon hetzelfde is als een opstalverzekering van een gewone woning. Dat is echter niet juist. Het is dus zeer belangrijk om even grondig een blik te werpen op de voorwaarden van deze verzekering.

Kan er ook ander recreatief vastgoed worden verzekerd?

Er dient rekening mee te worden gehouden dat het afsluiten van een verzekering voor een recreatiewoning verschilt ten opzichte van het afsluiten van een verzekering voor bijvoorbeeld een  stacaravan. Het is dan ook altijd van belang om even goed het verschil in polisvoorwaarden te controleren. Ook onderling tussen bijvoorbeeld een echte recreatiewoning en een chalet kan er sprake zijn van een verschil in dekkingen. 

Zo geldt voor een recreatiewoning bijvoorbeeld dat de herbouwwaarde is verzekerd. Voor een chalet geldt op haar beurt dan weer dat de dagwaarde is verzekerd. Hoe dan ook mag het duidelijk zijn, wanneer je van plan bent om een verzekering recreatiewoning af te sluiten dien je, je zeker altijd goed te vergewissen van het verschil in polisvoorwaarden waarvan sprake kan zijn. 

Wil jij jouw vakantiehuis als een chalet verzekeren? Wacht dan niet langer met een offerte aanvragen.

Geef een antwoord