Wat moet je aan als je voor het eerst gaat skiën?

Eén van de meest gestelde vragen die er aan ski-experts gesteld worden, is hoe je je bij het skiën moet kleden. Want hoewel het misschien elementair lijkt, is het uitkiezen van de juiste uitrusting voor een aangename dag op de piste soms lastig te noemen.

Dit is om twee belangrijke redenen. Allereerst is er het verraderlijke alpine weer. Waarbij een temperatuurverandering van enkele graden gedurende de dag vrij gebruikelijk is. Dit is naast het verkoelende effect van onder meer wind en sneeuw.

Ten tweede verandert het activiteitenniveau van het skiën ook continu gedurende de dag. Skiën kan fysiek behoorlijk veeleisend zijn, waarbij de skiërs flink kunnen zweten. Een groot deel van een skidag bestaat ook uit allerlei pauzes. Ofwel het wachten op anderen op de skipistes, demonstraties in de skiles observeren of op een koud stoeltje van een skilift zitten.

Er moet bij de juiste skikleding dus een belangrijke balans tussen warm en droog blijven, zonder een kans op oververhitting. Juist daarom hebben we enkele eenvoudige tips samengesteld om het comfort voor jou op de piste te maximaliseren. Want het draait uiteindelijk allemaal om laagjes!

De basislaag

Je begint je head ski uitrusting met de correcte outfit van een shirt met lange mouwen en lang ondergoed. Die moeten allemaal een hoog gehalte aan polyester of merinowol hebben. Dit zijn materialen die vaak vochtafvoerend zijn. De pasvorm moet daarnaast strak genoeg zijn om dicht op de huid te zitten, maar zonder daarbij de bewegingsvrijheid te beperken.

Voeg er de juiste sokken aan toe. Die sokken moeten op knielengte zijn en ook voldoende elastisch zijn om op hun plaats te blijven. Ze moeten zeker van goede kwaliteit zijn, omdat ze effectief het zweet af moeten voeren. De beste exemplaren zijn speciaal ontworpen om het ongemak rond de drukpunten in je skiboots te minimaliseren. Blije voeten zijn dan ook cruciaal voor een prettige skidag!

De tussenlaag

Voeg hierna de volgende laag toe, zoals een shirt met een hoge hals of een lichtgewicht fleece trui. Het is aan te raden om katoenen kleding te vermijden. Want door hun vochtabsorberende eigenschappen zal katoen je een vochtig en koud gevoel geven. Een wollen trui kan soms ook voldoende zijn.

De buitenlaag

Het belang van een goede kwaliteit water- en winddichte ski-jas & skibroek kan niet vaak genoeg voor het alpineskiën benadrukt worden. Het is immers de beschermende buitenlaag die voorkomt dat er wind en sneeuw je ski-kleding binnendringen.

De armen van de ski-jas moeten uiteraard lang genoeg zijn om de polsen te bedekken wanneer de armen gestrekt zijn en de achterkant van de ski-jas moet in een zittende positie rond de heuphoogte zitten.

De pijpen van de skibroek moeten lang genoeg zijn om in een zittende positie de onderste schacht van de skischoen te bedekken. Dit is van top belang op de stoeltjeslift. De skibroek moet bovendien hoog in de taille zitten, zodat het goed onder de ski-jas en over je onderrug past. Om zo je lichaam, maar vooral je nieren tegen de blootstelling aan de kou te beschermen.

Zorg ook zeker voor een goede pasvorm. Ski-jassen en skibroeken mogen niet te volumineus zijn. Dit maakt het bewegen erin onhandig en kan zowel de behendigheid als het skiplezier verstoren.

Een onschatbaar stuk skikleding dat we ook zonder meer aanbevelen is een nekbeschermer van bijvoorbeeld fleece of wol. Het beschermt jouw nek optimaal tegen koud weer en kan zelfs opgetrokken worden om je neus en kin compleet bij ijzige en winderige omstandigheden te bedekken.

Het is bijzonder belangrijk om warm en droog in de bergen te blijven. Reserveer daarom voldoende tijd om jouw skikleding voorafgaand aan je skireis zorgvuldig uit te zoeken. Probeer alle lagen van je geplande outfit. Doe net alsof je in de woonkamer skiet en buig je knieën daarbij ook optimaal om zo te zien hoe de combinatie van de ski-jas en skibroek samenwerkt.

Een skispecialist kan je altijd nog verder helpen bij het plannen van je ski-outfit. Eén ding is echter zeker: er goed op de piste uitzien was nog nooit zo eenvoudig!

Geef een reactie