Skiër vs. snowboarder

Voordat de wintersport gaat beginnen, moet er eerst nog een belangrijke beslissing worden gemaakt: Ga je als skiër of als snowboarder? Om te helpen bij deze moeilijke beslissing, staan hieronder de vier grootste verschillen tussen skiën en snowboarden op een rij in tekst en in een infographic!

1. Lopen

Er is een erg groot verschil of je een skiër of snowboarder ziet lopen op wintersport. Dit komt door het verschil in schoenen. Skischoenen zijn namelijk erg hard en buigen daardoor niet mee. Dit zorgt ervoor dat je snel je evenwicht verliest en je erg raar loopt. Daarbij is het ook nog erg lastig om ze aan te doen, al die gespen moeten precies goed zitten en dan moeten ze met man en macht worden dicht geklikt. Bij snowboard schoenen gaat alles een stuk makkelijker. Deze trek je aan alsof het sloffen zijn. Het enige wat je hoeft te doen is de schoenen strikken en je kan zo weglopen. Het loopt hetzelfde als snowboots!

skischoen-1

2. Skiliften voor een snowboarder?

Alle liften in een skigebied zijn gemaakt speciaal voor skiërs. Daarom is het voor skiërs erg makkelijk om in een lift te stappen. Zij hoeven alleen maar te gaan zitten of hangen en worden zo mee omhoog genomen. Voor snowboarders is dit een grote uitdaging. Zij moeten namelijk iedere keer weer de achterste voet losmaken van het board.  Dan kunnen ze zich zo vooruit steppen om de lift in te gaan. Eenmaal boven moeten ze ook uit de lift steppen en dan eerst de voet weer vast maken voor ze weer naar beneden kunnen glijden.

snowboarder in skilift

3. Blessures

Er zit ook een groot verschil in de blessures die skiërs en snowboarders oplopen. Snowboarders hebben meestal blessures aan de armen en polsen. Dit komt doordat snowboarders hun evenwicht goed moeten kunnen bewaren, anders vallen ze om. Ze vangen zich dan op met hun armen/polsen. Snowboarders hebben hier dan ook het vaakst blessures aan. Skiërs hebben vooral last van knie- en enkelblessures. Dit komt doordat de onderbenen van de skiërs vast zitten in de skischoenen en deze weer vast zitten aan de ski. Als een skiër valt kan het dus voorkomen dat het boven lichaam een beweging maakt, maar de onderbenen niet meebewegen aangezien die vastzitten. Hierdoor ontstaan de meeste knie- en enkelblessures.
blessure

4. Off piste

Het laatste verschil tussen skiën en snowboarden is off piste. Skiërs maken bijna geen bochtjes, maar springen eigenlijk van links naar rechts. Snowboarders maken juist erg grote bochten waardoor er mooie en grote sneeuwwolken ontstaan. Om off piste te gaan moeten zowel de skiërs als de snowboarders gevorderd zijn. Het verschil is het beste te zien door de video’s onderaan de pagina te bekijken!

off-piste-ski-r

   Skiër en snowboarder off piste


Infographic skiën vs. snowboarden

Infographic_ski_vs_snowboard

Geef een reactie