Waarom snowboarden gezond is

In de winterperiode trekken velen van ons naar de bergen om te genieten van de sneeuw en natuurlijk de prachtige landschappen. Voor sommigen is het een kans om te ontspannen, terwijl anderen op zoek gaan naar opwinding en avontuur. Snowboarden is een populaire wintersport die niet alleen opwinding biedt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. In dit artikel zullen we je uitleg geven over waar snowboarden gezond is. Daarnaast bespreken hoe dit eventueel verschilt ten opzichte van skiën.

Wat is snowboarden?

Oké, waarschijnlijk weet je dit al, maar we moeten het voor de volledigheid toch even behandeld hebben. Snowboarden is een wintersport waarbij je op één board staat en afdalingen maakt op besneeuwde hellingen. In tegenstelling tot skiën, waarbij elke voet afzonderlijk is bevestigd aan een ski, staat een snowboarder met beide voeten naast elkaar op één brede plank. Snowboarden is een stuk ‘jonger’ dan skiën, maar is uitgegroeid tot één van de meest geliefde wintersporten ter wereld.

Wat maakt snowboarden gezond?

Onderstaand de meest belangrijke redenen waarom snowboarden gezond is. Lees al deze punten eens rustig door, zodat je een beter beeld krijgt van wat het allemaal voor je gezondheid kan doen.

 

  • Cardiovasculaire training: Snowboarden is een intensieve cardiovasculaire oefening. Het afdalen van hellingen en de bijbehorende inspanningen die nodig zijn om in balans te blijven, verhogen je hartslag en verbeteren de cardiovasculaire gezondheid. Zo kun je met snowboarden je VO2Max verhogen, wat erin resulteert dat je een betere conditie kan krijgen.
  • Goed voor het opbouwen van kracht: Snowboarden vereist kracht in de benen en alle spieren rondom je middel. Tijdens het snowboarden buig en draai je namelijk constant om te sturen, wat helpt bij het ontwikkelen van spierkracht. Je traint er eigenlijk dus gewoon je buikspieren mee!
  • Verbeterde balans: Het behouden van je balans op een snowboard vereist flink wat coördinatie en stabiliteit. Je zult merken dat hoe vaker je gaat snowboarden, hoe makkelijker dit wordt. Je balans en algehele coördinatie om op een snowboard te staan nemen dus toe.
  • Calorieverbranding: Een dag op de piste kan resulteren in aanzienlijke calorieverbranding. Het glijden door de sneeuw en het ploeteren door de sneeuw zorgt voor een effectieve training die helpt bij het afvallen.
  • Mentale ontspanning: Snowboarden in de bergen biedt niet alleen fysieke voordelen, maar ook mentale ontspanning. Het omringd zijn door de natuur en het uitzicht op besneeuwde landschappen kunnen bijdragen aan stressvermindering.
  • Sociale interactie: Snowboarden kan een sociale sport zijn, waarbij je met vrienden en familie kunt genieten van quality time in de bergen. Het is wetenschappelijk aangetoond dat sociale interactie positief kan zijn voor de geestelijke gezondheid.

Vergelijking met skiën

Skiën is een andere populaire wintersport met vergelijkbare gezondheidsvoordelen als snowboarden. Skiën omvat het afdalen van hellingen op ski’s, waarbij de voeten onafhankelijk van elkaar bewegen. Doordat je met skiën gebruik maakt van twee latten in plaats van één, zul je hoogstwaarschijnlijk ietwat meer calorieën verbranden dan bij het snowboarden. Je dient net wat meer bewegingen te maken om beide latten op stabiele wijze te controleren. Dit kan wellicht eng zijn voor sommige mensen, maar als je eenmaal onder de knie hebt is het geweldig om te doen.

 

Bij het snowboarden zal het daarentegen wel wat meer spierkracht vereisen om te draaien, aangezien je het gehele lichaam in de draai moet gooien. Over het algemeen zal het weinig verschil maken, zolang je maar lekker actief en gezond bezig bent in de besneeuwde bergen.

Conclusie

Snowboarden is dus niet alleen een leuke wintersport, maar het biedt ook verschillende gezondheidsvoordelen. Van verbeterde cardiovasculaire gezondheid en kracht tot balans en coördinatie, snowboarden is misschien wel één van de leukste sporten die iemand kan doen. Bovendien kun je genieten van de mentale voordelen van ontspanning en de ontsnapping aan de dagelijkse sleur.

 

Of je nu kiest voor skiën of snowboarden, beide sporten bieden waardevolle voordelen voor je gezondheid. Het belangrijkste is om actief te blijven en te genieten van de frisse berglucht en je zult vanzelf merken wat het voor je gezondheid kan doen. En wil je liever een keer niet snowboarden of skiën? Dan kun je natuurlijk altijd nog kiezen voor een schitterende bergwandeling. Vergeet je slee niet mee te nemen!

 

Geef een antwoord