Met de auto op skivakantie, hier moet je rekening mee houden

Het is fijn om met de auto op wintersport te gaan. Je kan dan veel meenemen en je kan overal naartoe waar je maar wil. Wel moet je er rekening mee houden dat het rijden in de bergen bepaalde skills vereisen. Het rijden is niet zo simpel als op een platte polderweg. Als je dit niet goed doet, kan dat flinke schade aan je auto opleveren. Dat wil je natuurlijk niet, en al helemaal niet als de vakantie nog moet beginnen. Wanneer je met je zakelijke auto op reis gaat, moet je niet vergeten om je rittenadministratie bij te houden om problemen met de belastingdienst achteraf te voorkomen.

Bergopwaarts

Het nieuwe rijden is dat je de auto in een zo laag mogelijk toerental laat rijden. Als je de berg op rijdt, moet je dit juist niet doen. De motor wordt dan te zwaar belast waardoor hij te warm kan worden. Als je het gas intrapt, moet je nog gemakkelijk kunnen versnellen. Kan dit niet, rijd je in een te hoge versnelling en moet je dus schakelen naar een lagere versnelling.

Bergafwaarts

Wanneer je bergafwaarts rijdt, is de verleiding heel groot om de auto lekker te laten rollen. Toch is dit niet verstandig. Rijd daarom niet in een te hoge versnelling de berg af. Als je dat doet, moet je continu bijremmen. Dat is slecht voor je remmen en hierdoor kunnen ze beschadigd raken. De regel is een beetje dat wanneer je je voet van het gas haalt, de auto moet afremmen. Dat gebeurt door in dezelfde versnelling naar beneden te rijden, als welke je gebruikt om de berg op te komen. Als je niet afremt als je stopt met gas geven, dan moet je terugschakelen naar een lagere versnelling. Wat je ook zeker niet moet doen, is in de vrij de berg afrollen. Dat lijkt misschien verleidelijk, maar het is levensgevaarlijk. Je auto wordt dan onbestuurbaar en dat wil je uiteraard niet.

Geef een antwoord