Typische skivakantie begrippen

Als je nog nooit op skivakantie bent geweest, valt er nog veel te leren op het gebied van skiën en snowboarden. Maar je moet dan ook nog de taal van de wintersporters leren spreken. Hier staan 5 begrippen om alvast een begin te maken. Zo kan je in ieder geval een beetje meepraten met de ervaren wintersporters.

1. Pizzapunt op skivakantie

Het eerste woord waar iedereen mee te maken krijgt op skivakantie is pizzapunt. Dit bekent dat je de voorkanten van je ski’s naar elkaar toe moet bewegen om zo af te remmen. Het eerste wat je leert op skivakantie. Je hoort dit woord wel 100 keer per dag en vooral als je een skiklas passeert.

pizzapunt op skivakantie

2. Waterskiën

Vooral wanneer het een zonnige en redelijk warme dag is geweest, krijg je te maken met waterskiën. De sneeuw is gedurende de dag een beetje gesmolten waardoor het net lijkt of je aan het waterskiën bent. Hierdoor zijn de pistes enorm hobbelig en wordt het moeilijker om controle te houden. Daarbij heb je ook nog eens kans op natte voeten. Dus als het waterskiën is, weet je dat het tijd is voor de après-ski.

3. Kuitenklappen

Met kuitenklappen krijg je te maken wanneer je in de stoeltjeslift gaat. De bank waar je op moet gaan zitten komt snel aan en de stang zit precies ter hoogte van de kuiten. Dus je voelt hem al aan komen. Voordat je de kans hebt om te gaan zitten, is de stang al hard tegen je kuiten aangeklapt: de kuitenklapper dus.

4. Pas op de pistebully

Aan het einde van de dag worden de pistes weer glad gestreken. Het is natuurlijk niet fijn als de pistes iedere dag hobbelig blijven. Dit wordt gedaan door de pistebully, een grote wagen met rupsenbanden. Het is natuurlijk even schrikken als je die tegen komt op de piste. Hierdoor hoor je aan het einde van een lange skidag vaak: “pas op, daar heb je de pistebully al”.

skibully

5. De pannenkoekenlift

De pannenkoekenlift? Krijg je dan pannenkoeken geserveerd tijdens dat je in de skilift zit? Helaas is dit niet het geval. Een pannenkoekenlift is een sleepjeslift en heeft een ronde zitting die lijkt op een pannenkoek. Vandaar dat deze lift de pannenkoekenlift wordt genoemd.

Geef een reactie